Solares Flores, Ángela Virginia (2019) Determinación del antibiótico Penicilina en leche de vaca y su repercusión en el rendimiento del procesamiento de queso fresco. Other thesis, USAC.
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Abstract
Abstract Penicillin is an antibiotic from the beta-lactam group, used in livestock for the treatment of infections such as mastitis, which is an infection that occurs to the cow in the udder quarters. Penicillin is an antibiotic that is used to cure these diseases, however, to control this, a SNAP method is used, a kit that allows you to check if the milk contains traces of penicillin. The present study was carried out on plot B-448, Sis sector, San José La Machine, Suchitepéquez, in winter time, making a sample a day for seven days. The presence of penicillin antibiotic was determined by means of the SNAP test, indicating that 57.14% were positive and 42.86% negative, it is important to highlight that more than half of these samples denote the presence of an antibiotic that subsequently affects coagulation. Therefore in the processing and performance of fresh cheese. The main treatment to eliminate mastitis in infected cattle, is to apply antibiotics, therefore the milk is contaminated with residual penicillin and this is a problem that affects the dairy industry, specifically in the production of yogurts, butter, cream etc. ., because there is variation in quality and performance, especially in the production of fresh cheese. For this reason, it was considered to carry out, in what corresponds to livestock production, to focus the importance and repercussion in this research area of the present work. Resumen La penicilina es un antibiótico del grupo de los betalactámicos, empleados en la ganadería para el tratamiento de infecciones como: mastitis que es una infección que le ocurre a la vaca en los cuartos de la ubre. La penicilina es un antibiótico que se utiliza para curar estas enfermedades, sin embargo, para controlar esto se utiliza un método de SNAP, kit que permite comprobar si la leche contiene trazas de penicilina. El presente estudio se realizó en la parcela B-448, sector Sis, San José La Máquina, Suchitepéquez, en época de invierno, realizando una muestra al día durante siete días. Se determinó la presencia de antibiótico penicilina por medio de la prueba SNAP, indicando con esto que el 57.14% resultaron positivas y el 42.86% negativas, resulta importante resaltar que más de la mitad de estas muestras denotan presencia de antibiótico que afecta posteriormente a la coagulación por ende en el procesamiento y rendimiento del queso fresco.
Item Type: | Thesis (Other) |
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Additional Information: | 22 Tg(960)Ali |
Uncontrolled Keywords: | Producción lechera, quesos, Muestreos verano e invierno |
Subjects: | 600 Tecnología (Ciencias aplicadas) > 630 Agricultura y tecnologías relacionadas > 636 Producción animal (Zootecnica) 600 Tecnología (Ciencias aplicadas) > 640 Economía domestica y vida familiar > 641 Alimentos y bebidas |
Divisions: | 22 Centro Universitario del Sur-Occidente - CUNSUROC > Ingeniería en Alimentos |
Depositing User: | Lic. Ana Teresa / ATCY Cap Yes |
Date Deposited: | 27 Nov 2019 23:53 |
Last Modified: | 27 Nov 2019 23:53 |
URI: | http://www.repositorio.usac.edu.gt/id/eprint/12896 |
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